3. Het webadres of URL

Elke webpagina heeft een uniek adres, waarmee het vindbaar is op het web. Dit adres is de 'Uniform Resource Locator', afgekort tot URL. Webadres is een ander woord voor URL. Een voorbeeld van een adres is: https://www.internetacademy.nl

Omslag van ''

3.1 Opbouw webadres

Stel we hebben het volgende webadres:

https://www.gemeentebest.nl/zoeken/?q=rommelmarkt

Dat bestaat uit de volgende onderdelen:

  • https: het protocol
  • www: subdomein
  • gemeentebest.nl: domein
  • nl: topleveldomein
  • zoeken/?q=rommelmarkt: pad
  • zoeken: subdirectory (of map)

Met een webadres kun je ook binnen een pagina direct verwijzen naar een plek in de pagina met een zogenaamd tekstanker. Dit is herkenbaar aan het #-teken (of hashtag), zie bijvoorbeeld hieronder:

https://www.internetacademy.nl/trainingen/opleiding-online-professional#reviews

Er zijn verschillende protocollen, bijvoorbeeld:

  • http of https: protocol voor webpagina's (zie verder)
  • mailto: mail-protocol
  • ftp: File Transfer Protocol

3.2 Http en https

Secure Socket Layer (SSL)

Hiermee zorg je dat gegevens die verstuurd worden bij het gebruik van een website versleuteld worden. Aan het protocol http wordt een 's' toegevoegd, het protocol wordt dan 'https'. Doordat de gegevens versleuteld worden, zijn ze minder makkelijk door onbevoegden te achterhalen.

Het gebruik van het certificaat herken je aan het slotje in de adresbalk:

Website met SSL-certificaat, zichtbaar aan het slotje (Browser Chrome)

Als je op het slotje klikt krijg je meer informatie over het certificaat.

Als de site geen gebruikmaakt van SSL, dan is dat ook zichtbaar direct voor het webadres. Elke browser doet dat net iets anders. In Firefox is dit een streep door het slotje, in Chrome staat er 'Niet beveiligd'.

Webadres zonder SSL

Problemen met https

Het 1e probleem dat je kan tegenkomen is dat niet alle inhoud op de pagina gebruik maakt van SSL. Bijvoorbeeld als er een plaatje op je website staat waarbij in de url 'http' staat in plaats van 'https'. Er komt dan geen groen slotje in de adresbalk.

Per browser verschilt het wat je dan precies te zien krijgt. In Chrome zie je ook 'Niet beveiligd' in de adresbalk. Als je er op klikt, staat er 'De verbinding met deze site is niet volledig beveiligd'. In Firefox krijg je een grijs slotje met een waarschuwingsicoontje. Als je klikt op het icoontje krijg je een toelichting.

Waarschuwing in Firefox: niet alle content wordt beveiligd verstuurd.
Waarschuwing in Chrome: de verbinding is niet volledig beveiligd.

Een 2e probleem ontstaat als het certificaat verlopen is of niet goed is geïnstalleerd. Probeer dit te voorkomen: de foutmelding die bezoekers krijgen doet afbreuk aan je reputatie en het kan zijn dat je bezoekersstatistieken ook niet meer goed werken.

Wat soms ook mis gaat is dat een website wel gebruik maakt van ssl (https), maar nog wel benaderbaar is via http. Zorg dat alle variaties op je domeinnaam goed doorleiden naar 1 adres.

3.3 Subdomeinen

In ons webadres – www.internetacademy.nl – is 'internetacademy.nl' het domein. Bij een domein kun je ook subdomeinen gebruiken. In dit geval is 'www' in feite een subdomein, maar gebruiken we het hier als hoofddomein.

Vaak worden er nog andere subdomeinen gebruikt. Bijvoorbeeld de gemeente Utrecht gebruikt dit subdomein voor een subsite over de basisscholen:

https://naardebasisschool.utrecht.nl

Belangrijk om te weten is dat een subdomein in feite een eigen domein is. Dat betekent dat bijvoorbeeld voor Google de populariteit van het domein geen enkele invloed heeft op de populariteit van het subdomein, en vice versa. Als je kiest om content op een subdomein te plaatsen, betekent dat je de linkwaarde van je hoofddomein niet versterkt, want de waarde van het subdomein komt niet ten goede aan je hoofddomein. Dat is geen probleem als het echt andere content is en een andere functie, zoals in het voorbeeld van het subdomein 'naardebasisschool'. Maar in de meeste andere situaties maak je je 'merk' minder sterk door content te plaatsen op subdomeinen.

Ook op de webserver staan de subdomeinen vaak apart. En hebben ze dus eigen serverruimte en eigen bandbreedte voor het dataverkeer.

3.4 Subdirectories

Een subdirectory is een map op jouw website. In de url komt het na het domein. Een voorbeeld van een subdirectory is 'trainingen' in dit webadres:/p>

www.theinternetacademy.nl/trainingen

De linkwaarde van de content in de subdirectories komt wel ten goede aan de linkwaarde van het domein zelf.

Het is belangrijk om goed het verschil te weten tussen een subdirectory en een subdomein, en de voor- en nadelen van beide.

Wat vind je van dit hoofdstuk?

Naar boven