9. Hyperlinks

Zorg dat linkteksten betekenisvol én kort zijn. Link alleen naar webpagina's of naar e-mailadressen en niet naar andere pagina's in dezelfde pdf. Zorg ook dat ze werken (geen dode links).

Omslag van ''

9.1 Begrijpelijke en toegankelijke linkteksten

Een linktekst moet altijd voldoen aan de volgende punten:

  • Hij is betekenisvol, zodat mensen weten waar de link naar toegaat.
  • Hij is niet langer dan 60 tekens.
  • Hij ziet er duidelijk anders uit dan tekst die niet aanklikbaar is.

Je moet ook letten op de volgende punten:

  • Gebruik geen onderstreping voor tekst die niet aanklikbaar is.
  • Maak geen link naar een andere pagina in de pdf.
  • Schrijf e-mailadressen voluit.
  • Voorkom dode links.

We leggen al deze punten hieronder verder uit.

9.2 Betekenisvolle linktekst

Zorg dat de linktekst meteen duidelijk maakt waar de link naartoe gaat. Op het web lezen mensen niet, maar ze scannen. Ze lezen vaak alleen de linkjes en niet de rest van de zin. Daarom moet de linktekst meteen duidelijk maken waar je uitkomt als je erop klikt.

Duidelijke links hebben nog meer voordelen. Ze zijn ook handig voor blinde mensen die navigeren met links. En Google geeft extra waarde aan links die betekenisvolle woorden bevatten. Voldoende redenen om links betekenisvol te maken!

Hieronder een voorbeeld met de linktekst 'hier'. Dit woord brengt geen inhoudelijke betekenis over.

Bekijk onderstaand voorbeeld eens: steeds is het woord 'website' gelinkt. Gebruikers van screenreaders horen bij het bekijken van de links alleen maar 'website website website website'.

Handige websites

  • Website van het Ministerio de Educación (MENUD), het Chileense ministerie van Onderwijs (alleen Spaanstalig).
  • Website van de Universidad de Chile met uitgebreide informatie over het universitair toelatingsexamen: PSU/Prueba de Selección Universitaria (alleen Spaanstalig).
  • Website van het ministerie van Onderwijs met uitgebreide informatie over het hoger onderwijs in Chili (alleen Spaanstalig).
  • Website van de Consejo de Rectores de las Universidades de Chile (CRUCH), de organisatie van traditionele universiteiten in Chili.

De links in deze tekst zijn wel eenvoudig toegankelijk en betekenisvol te maken:

Handige websites

  • Ministerio de Educación (MENUD), het Chileense ministerie van Onderwijs (alleen Spaanstalig).
  • Universidad de Chile van de met uitgebreide informatie over het universitair toelatingsexamen: PSU/Prueba de Selección Universitaria (alleen Spaanstalig).
  • Ministerio de Educación de Chili, uitgebreide informatie over het hoger onderwijs in Chili (alleen Spaanstalig).
  • Consejo de Rectores de las Universidades de Chile (CRUCH), de organisatie van traditionele universiteiten in Chili.

9.3 Korte linktekst

Een linktekst is kort, liefst maximaal 60 tekens. Lange links zijn niet goed scanbaar. En voor gebruikers van een screenreaders kost het oplezen van die lange links ook veel tijd.

Vermijd bijvoorbeeld om hele webadressen te linken.

Probeer ook de link in de lopende tekst te plaatsen. Hieronder zie je dat de link na de tekst komt in een onnodige extra zin.

U woont 5 jaar of langer achter elkaar rechtmatig in Nederland. Dit betekent dat u echt in Nederland woonde en dat u (of uw familielid) voldoende geld had om zichzelf financieel te onderhouden. Lees de voorwaarden voor rechtmatig verblijf van EU-/EER-burgers en Zwitsers.

De link kan makkelijk in de tekst:

U woont 5 jaar of langer achter elkaar rechtmatig in Nederland. Dit betekent dat u echt in Nederland woonde en dat u (of uw familielid) voldoende geld had om zichzelf financieel te onderhouden.

9.4 Onderscheidende opmaak

Een hyperlink in een lopende tekst moet duidelijk te onderscheiden zijn van gewone tekst. Je kunt hiervoor de criteria uit de Web Content Accessibility Guidelines gebruiken:

  • De contrastratio tussen hyperlinks en de omliggende tekst is minimaal 3,0 : 1. Dat geldt ook voor de kleur van bezochte hyperlinks.
  • Behalve kleur moet er nog een ander onderscheid van links met omringende tekst zijn, bij voorkeur een onderstreping.

9.5 Onderstreep geen tekst die geen link is

In documenten komt het nogal eens voor dat een kopje of een belangrijke tekst onderstreept is. Dan lijkt het een link en dat is verwarrend.

Gebruik kopstijlen voor koppen en geef nadruk met vet of cursief als het voor een of enkele woorden is.

9.6 Link niet naar een andere pagina in de pdf

Een link naar een andere pagina in dezelfde pdf werkt wel, maar het probleem is dat er geen mechanisme is om weer terug te gaan. Gebruik deze links daarom niet.

9.7 Link naar e-mail: zet het e-mailadres in de linktekst

Als je linkt naar een e-mailadres, toon dan het volledige e-mailadres. Dat maakt de lezers duidelijk dat ze naar een e-mailprogramma gaan.

Hieronder eerst een voorbeeld waarin het niet goed is gedaan. Alleen de naam is aanklikbaar en het is niet zichtbaar dat de link naar een e-mailadres gaat.

En nu het voorbeeld hoe het wel moet: het volledige mailadres is de link. Zo voorkom je verwarring bij je lezers!

9.8 Voorkom dode links

Check de links in je Word- of pdf-bestand handmatig of gebruik hiervoor een gratis tool als PowerMapper. Het bestand moet wel online staan om deze te kunnen testen.

Wat vind je van dit hoofdstuk?

Naar boven