Omslag van 'Toegankelijke pdf's maken met Microsoft Word'

12. Controle in Word

In Word zitten een paar beperkte functies om de toegankelijkheid te checken. Je kunt er mee controleren, maar de controle is onvolledig en niet altijd correct.

12.1 Controle met de functie Toegankelijkheid controleren

Word heeft ook een functie om de toegankelijkheid te controleren. Je kunt hier echter niet zo veel mee en veel toegankelijkheidsproblemen herkent deze niet. Desondanks: sommige problemen signaleert het wel en het kan daarom zinvol zijn om het te gebruiken.

De functie vind je via Controleren (in het lint) ▸ Toegankelijkheid. We noemen hieronder enkele meldingen die nuttig kunnen zijn.

Alt-teksten afbeeldingen

Als je een afbeelding hebt die geen alt-tekst heeft én niet decoratief is gemaakt, krijg je hiervan een foutmelding.

Kies een van deze oplossingen:

  • Voeg een alt-tekst toe.
  • Maak de afbeelding decoratief.
  • Verwijder de afbeelding.

Afbeelding niet inline

Om zeker te zijn van de afbeelding op de juiste plek in de leesvolgorde staat, is het nodig om de afbeelding 'in de tekstregel' (inline) te plaatsen. Er zit ook een nadeel aan: de afbeelding kan alleen links staan, je kunt deze niet centreren of rechts plaatsen. En dat is best een groot nadeel.

Het is ook niet zo dat een gecentreerde of anders gepositioneerde afbeelding altijd verkeerd gaat. Zeker als je een sjabloon gebruikt waarbij het logo rechtsboven staat, kan het best goed gaan. Controleer dit dan in de pdf. Gaat het goed, dan hoeft deze afbeelding niet 'in de tekstregel' te staan.

Samengevoegde cellen in tabellen

Heb je 2 of meer cellen samengevoegd, dan is de tabel niet meer goed bruikbaar voor schermlezers of zoekmachines. Er zijn 2 oplossingen:

  • Splits de cellen weer, zodat ze niet meer samengevoegd zijn.
  • Bewerk de tabel in de pdf na met bijvoorbeeld Acrobat Pro.

Geen kolomkoppen in tabel

Een tabel met data heeft kolomkoppen en/of rijkoppen. Microsoft Word geeft alleen de melding als de kolomkoppen ontbreken (Veldnamenrij ontbreekt). Heeft de tabel inderdaad kolomkoppen en je krijgt deze melding, voeg deze dan toe. Bij de tabelopmaak vink je dan aan 'Veldnamenrij'.

Echter, of de rijkoppen ontbreken checkt Word niet op. Gebruik je die ook, zorg dan dat 'Eerste kolom' is aangevinkt.

Heb je een tabel gebruikt voor opmaak dan moeten er juist geen kolomkoppen of rijkoppen zijn. Negeer dan de foutmelding.

12.2 Controle op kopstijlen met het Navigavatievenster

Al eerder in de cursus gaven we aan dat in Word een handige functie zit om de kopstijlen te controleren, het navigatievenster (onder het menu-item Beeld).

Gebruik dit om te checken of je alle koppen goed hebt opgemaakt.

Zo werkt het:

  1. Kies via het menu voor BeeldZijbalkNavigatie. In sommige Word-versies is het BeeldNavigatiedeelvenster.
  2. Je krijgt dan aan de linkerkant een overzicht van de gebruikte koppen te zien.
top

Wat vind je van dit hoofdstuk?

Feedback

Contact

Vul dit in als je wil dat we contact met je opnemen.