Omslag van 'SEO voor de non-profit (beta-release)'

2. Zoekmachines

Een zoekmachine bezoekt jouw site, slaat de inhoud op in een database en toont deze in zijn zoekresultatenpagina als iemand hiernaar zoekt. Voorbeelden van zoekmachines zijn Google, Bing en Yahoo.

2.1 Spider, index, algoritme

Bij het doorzoeken van jouw site gebruikt een zoekmachine 3 onderdelen:

 • een spider of crawler: stukje software waarmee hij automatisch alle links op jouw site volgt
 • een index: een database met alle pagina's die hij bezocht heeft
 • een algoritme: een systeem van waarderingen voor de eigenschappen van deze pagina's

De spider is een stukje software, die vanaf een server van de zoekmachine jouw site bezoekt. Eenmaal op jouw site volgt hij alle links op je site.

Alle content en de eigenschappen van deze content worden opgeslagen in een index: een grote database. Google heeft zo wel miljarden pagina's opgeslagen op honderden webservers, verspreid over de hele wereld.

Het 3e onderdeel is het algoritme. Dat is de waarderingssystematiek die een zoekmachine gebruikt om de pagina's te waarderen. Niemand weet hoe dit algoritme precies werkt, maar we weten het wel in grote lijnen. Regelmatig wijzigt Google het algoritme om websites nog beter te kunnen waarderen. Dergelijke Google-updates zijn bijvoorbeeld Panda en Pinguin. Soms betekent zo'n update slecht nieuws voor een site, want de vindbaarheid kan opeens een stuk slechter worden. Maar meestal komt dit omdat de site met trucjes is geoptimaliseerd om deze hoog te laten scoren. En Google straft dit soort trucs af.

Google zegt zelf over dit algoritme het volgende:

Wij proberen website te indexeren zoals mensen dat doen. Wij doen voortdurend aanpassingen in ons algoritme om het steeds beter aan te laten sluiten op het menselijke zoekgedrag.

Dat betekent dat er niet specifieke richtlijnen zijn om content beter vindbaar te maken in zoekmachines. Maak jouw website geschikt voor mensen en Google zal daar blij mee zijn en jouw site goed waarderen.

2.2 Zoekresultatenpagina of de SERP

Als iemand een trefwoord invoert en klikt op zoeken verschijnen de zoekresultaten op een zoekresultatenpagina. In het Engels heet dit een Search Engine Results Page, een SERP.

Tegenwoordig toont Google in de SERP niet alleen gewone pagina's, maar staan er tussen de resultaten ook andere soorten content, zoals een kaartje, vertaalfunctie, afbeeldingen en een de informatie uit Wikipedia. Dit heet universal search.

Meestal staan er in de SERP organische en betaalde resultaten:

 • Organisch: dit zijn de zoekresultaten die het meest relevant zijn voor de zoekopdracht. Het zijn geen betaalde resultaten.
 • Betaald: dit zijn advertenties. Google kiest de advertenties die zo relevant mogelijk zijn voor je zoekopdracht, maar het blijven commerciële aanbiedingen.

Google plaatst de advertenties lineair met de zoekresultaten, erboven en eronder. Dit is een verschil met vroeger, toen stonden ze ook rechts.

Doordat de advertenties nu boven de organische zoekresultaten staan, is een hoge positie nog belangrijker geworden.

2.3 Opbouw en zichtbaarheid zoekresultaat

Standaardopbouw zoekresultaat

Een zoekresultaat bij externe zoekmachines zoals Google is minimaal opgebouwd uit:

 • verkort broodkruimelpad
 • titel (ongeveer 60 tekens)
 • snippet tekst (156 tot 160 tekens)
onderschrift

Deze opbouw is vaak aangevuld met andere items, bijvoorbeeld met:

 • extra links naar je site (sitelinks)
 • een score
 • een zoekbox om gelijk te kunnen zoeken in je site

Dit kun je enigszins beïnvloeden. Een mogelijkheid is om op je site te gaan werken met microdata. Bijvoorbeeld als je een cursus geeft, kun je op de pagina microdata gebruiken die de datum, de locatie en de titel aangeeft. Dat geeft de volgende presentatie in Google:

In overheidsland wordt het nog weinig gebruikt maar er zijn genoeg mogelijkheden, bijvoorbeeld de raadsvergaderingen van een gemeente.

Het blokje met extra links onder het resultaat heet sitelinks:

Zoekresultaat van de gemeente Utrecht met sitelinks

In hoeverre Google het zoekresultaat uitbreidt met sitelinks heeft vooral te maken met de reputatie en populariteit van de pagina.

2.4 Bovenaan komen in de zoekresultaten

Doel van SEO is om mensen via zoekmachines op je site te krijgen EN dat deze bezoekers 'converteren': de taken uitvoeren waar jij gelukkig van wordt. Wat is nu de korte uitleg om dit voor elkaar te krijgen? (Dan hoef je namelijk niet meer verder te lezen.) Ik citeer hier Joost de Valk:

Although Google has changed its algorithm quite a few times, most of the advice we give at Yoast has remained the same over the years. And this advice is very simple: you just have to make sure your site is damn good.

Do not use any ‘tricks’, because they usually don’t work in the long run, and might even backfire. Google’s mission is to build the perfect search engine that helps people find what they are looking for. Making your website and your marketing strategy fit for this goal is always the way to go.

Mensen die je dus de SEO-snelweg beloven kun je daarom maar beter niet geloven. Mensen die zeggen dat het elke keer weer iets anders is, moet je ook maar niet geloven. Er verandert wel van alles, maar de grote lijn blijft steeds gelijk.

top

Was dit nuttig?

Feedback

Contact

Vul dit in als je wil dat we contact met je opnemen.