Omslag van 'Handboek Matomo: bezoekersstatistieken in eigen beheer'

10. Plug-ins: uitbreidingen op Matomo

Er zijn vele plug-ins voor Matomo, die jouw statistieken kunnen verbeteren. Op de MarketPlace van Matomo vind je er tientallen. We bespreken er hier 3: Tag Manager, Custom Alerts en HeartbeatTimer.

10.1 Matomo Tag Manager

Met de Matomo Tag Manager kun je allerlei statistieken toevoegen, zonder de code van je site aan te hoeven passen. Je doet dit allemaal via het dashboard van de tagmanager.

In feite kun je die statistieken nu ook al maken met gebeurtenissen. Het nadeel echter van een gebeurtenis is dat je daarvoor altijd een script moet toevoegen aan je code.

Op dit moment is de Matomo Tag Manager nog in de beta-versie. Er kunnen nog bugs inzitten.

Net als met de Google Tag Manager is het gebruik vrij ingewikkeld en is het handig om iemand in te huren om je te helpen met het implementeren.

10.2 Custom Alerts

Met Custom Alerts kun je zorgen dat je een e-mailtje of sms krijgt als er ingrijpende wijzigingen in je site zijn.

10.3 Heartbeat timer

Normaal is de berekening van de duur van een paginabezoek:

duur paginabezoek = tijdstip start pagina - tijdstip start nieuwe pagina

Bij de laatste pagina van een bezoek is de start van de nieuwe pagina niet bekend (dat is immers een andere site of er is geen nieuwe pagina). De duur van de laatste pagina is daardoor niet bekend en Matomo telt dit als 0 seconden. Iemand die dus 1 pagina bezoekt heeft dus een bezoekduur van 0 seconden.

Om dit probleem enigszins te verhelpen, kun je Heartbeat Timer installeren. Deze geeft elke 15 seconden een seintje aan Matomo als de bezoeker nog op de pagina is. Deze periode van 15 seconden kun je aanpassen.

top

Wat vind je van dit hoofdstuk?

Feedback

Contact

Vul dit in als je wil dat we contact met je opnemen.