Omslag van 'Handboek Matomo: bezoekersstatistieken in eigen beheer'

13. Installeren en updaten

Zorg dat je Matomo goed up-to-date houdt. Er zijn regelmatig updates, vaak ook security-updates.

13.1 Installeren

Stap 1: opzet systeem

Installatie

Matomo kun je downloaden van matomo.org en vervolgens installeren op je eigen server. Voor deze installatie is het wel nodig dat je kennis hebt van het installeren van programma's op een server en dat je toegang tot je server nodig hebt. Heb je dat niet, vraag het eventueel aan je webbouwer of de ICT-afdeling van je organisatie. Matomo draait op een webserver (Apache, Nginx), PHP en MySQL.

Eigen domein

Installeer Matomo op een apart domein, bijvoorbeeld een subdomein. Dan spreek je op dit subdomein eigen servercapaciteit aan. Zet je Matomo op hetzelfde domein als je site (in een subdirectory), dan loop je het risico dat jouw site traag wordt als Matomo het even druk heeft.

Tijdzone

De tijdzone van de statistieken is de tijdzone van de locatie van de server. Staat de server bijvoorbeeld in de VS en je hebt een website voor Nederland, dan kloppen de tijden van je statistieken niet.

De tijdzone stel je in op: Beheer Websites ▸ Algemene instellingen ▸ Standaard tijdzone voor nieuwe websites.

Stap 2: plaatsen trackingcode

Matomo maakt gebruik van een stukje Javascript om het bezoek te meten. Deze code heet de trackingcode.

Deze trackingcode vind je als volgt:

 1. Zorg dat je bent ingelogd.
 2. Klik rechtsboven op het tandwieltje (Administratie).
 3. Klik links in het menu op Websites ▸ Trackingcode.
 4. Scroll iets naar beneden tot je bent bij Javascript Tracking Tag. Daar staat het stukje code. Kopieer dat en plaats in het head-gedeelte op elke pagina van je site.

En dat is alles! Vervolgens kun je overigens nog wel Piwik beter gaan inrichten, maar met het plaatsen van deze code is het meten van het bezoek aan je site begonnen.

13.2 Updaten

Zorg dat je steeds de laatste versie van Matomo gebruikt. Zoals alle online software is ook Piwik doelwit van malafide hackers. Als je steeds zorgt dat je de laatste versie van Matomo gebruikt, minimaliseer je de kans dat je site gehackt wordt.

Je moet updaten als er rechts in je dashboard een melding verschijnt met NIEUWE UPDATE MATOMO.

Het updaten gaat als volgt:

 1. Klik op de link Nieuwe update: Matomo ....
 2. Klik op de link Gelieve nu te updaten.
 3. De update vindt nu plaats.
 4. Heeft de nieuwe Piwik-installatie ook een aanpassing van de database nodig, dan verschijnt de opmerking Uw Matomo-database is niet up-to-date.
 5. Klik op Upgrade Piwik.
 6. Als het goed is krijg je dan de melding Piwik upgrade is gelukt.

Nu hopen we dat het bij jou inderdaad ook zo foutloos is gegaan.

Soms krijg je de melding dat er nog bepaalde bestanden verwijderd moeten worden. Dat kun je het makkelijkste doen door via ftp naar de server te gaan. Let er dan wel goed op wat je doet, want als je iets weggooit dat niet de bedoeling is, heb je waarschijnlijk wel een probleem. Ben je niet bekend met ftp, vraag het dan even aan een technisch iemand, zoals je webbouwer.

13.3 SSL

Zorg altijd dat je Matomo draait over een SSL-verbinding. Er gaan immers voortdurend persoonsgegevens via jouw site naar Matomo. Gelet op de privacy van deze gegevens moet je deze versleutelen. En dat doe je met SSL.

Let overigens goed op dat het SSL-certificaat niet verloopt. Als het is verlopen, registreert Matomo niet meer goed en kun je dus een enorme daling zien in het aantal bezoekers. En die data ben je voorgoed kwijt.

13.4 Vertrouwd IP-adres

In principe wordt jouw Matomo-installatie door slechts enkele mensen of alleen door jou gebruikt. De veiligheid van de Matomo-site kun je makkelijk verhogen door alleen verkeer toe te staan van vertrouwde IP-adressen.

In Matomo kun je deze vertrouwde adressen op een white-list zetten en verder alle andere IP-adressen op een black-list. Alleen de bestanden piwik.php en piwik.js (staan in de root) moeten van buitenaf bereikbaar zijn.

IP-adressen uitsluiten doe je met .htaccess. Piwik moet daarvoor wel op een linuxserver draaien.

13.5 Meerdere websites in 1 account

In 1 Matomo-installatie kun je meerdere websites beheren.

 1. Zorg dat je ingelogd bent als beheerder.
 2. Klik rechtsboven op het tandwieltje (administratie)
 3. Kies Websites » Beheren.
 4. Kies NIEUWE WEBSITE TOEVOEGEN
  Nieuwe website toevoegen
 5. Volg vervolgens de stappen voor het aanmaken van de nieuwe website. Je krijgt voor elke website een eigen trackingcode.
top

Wat vind je van dit hoofdstuk?

Feedback

Contact

Vul dit in als je wil dat we contact met je opnemen.