Omslag van 'Handboek Matomo: bezoekersstatistieken in eigen beheer'

4. Bezoekers

In het onderdeel bezoekers krijg je te zien hoeveel bezoeken (sessies) en hoeveel unieke bezoekers (zeg maar 'mensen') er op jouw site komen. Ook geven de cijfers inzicht welke apparaten en welke instellingen zij gebruiken.

4.1 Overzicht bezoekers

Het overzicht bestaat uit een trendgrafiek met daaronder de cijfers van een aantal statistieken. Als je klikt op 1 van deze statistieken verschijnt deze in de grafiek.

Net boven de grafiek zit een klein icoontje. Klik je daarop, dan verschijnt er een dropdown met verschillende variabelen die je ook zichtbaar kunt maken in de grafiek.

Het is de eerste keer wellicht wat verwarrend, maar de statistieken gaan over de periode die je hebt gekozen (bijvoorbeeld laatste maand) en de trendgrafiek gaat over een langere periode (bijvoorbeeld de laatste 12 maanden).

Kies je voor een vaste tijdseenheid (dag, week, maand of jaar), dan kun je de periode van de trendgrafiek instellen. Rechtsonder de grafiek kun je kiezen voor het aantal 'rijen'. Heb je een maand als tijdsperiode gekozen, dan zijn de rijen maanden. Kies je dan 12 rijen, dan krijg je de trend voor 12 maanden.

Let op: deze rijen zijn alleen zichtbaar bij mouseover en alleen als je een vaste tijdsperiode hebt gekozen. Als je met datumbereik een periode hebt gekozen, dan krijg je niet de optie van de rijen.

Hieronder is de periode 'Huidige maand', als trendweergave (grafiek) is gekozen voor 24 rijen, dus 2 jaar.

De periode kiezen doe je als volgt:

 1. Klik op de button met de periode (daar staat de periode die op dat moment actief is).
 2. Kies daar de periode, bijvoorbeeld Week of Maand.
 3. Klik in de kalender op de aangegeven periode.

Met datumbereik kun je ook zelf een tijdsperiode kiezen:

 1. Klik weer op de knop met de periode.
 2. Kies Datumbereik.
 3. Kies in de linkerkalender het jaar, de maand en de dag (niet de dag vergeten!) en vervolgens doe je hetzelfde in de rechterkalender.
 4. Klik op Toepassen.

Wil je standaard een andere periode, bijvoorbeeld altijd de laatste maand, dan kun je dit aangeven in je gebruikersinstellingen: Tandwieltje ▸ Persoonlijk ▸ Instellingen.

4.2 Bezoeken en bezoekers

Even wat definities voor de soms verwarrende begrippen bezoek en bezoeker:

 • Een bezoek aan jouw site is wanneer iemand een of meerdere pagina's opvraagt. Als dezelfde bezoeker na langer dan 30 minuten opnieuw de site bezoekt, rekent Matomo dit als een nieuw bezoek. Een bezoeker kan dus meerdere bezoeken afleggen.
 • Een bezoeker is bij Matomo een persoon die een of meerdere bezoeken aan jouw site brengt. Persoon moet je niet al te letterlijk nemen: een zoekrobot is geen persoon, maar wel een bezoeker. Een bezoeker kan meerdere bezoeken afleggen.
 • Een unieke bezoeker heeft binnen de tijdsperiode die jij bekijkt nog niet eerder de site bezocht. Dus stel dat je kijkt naar een periode van 1 week, dan is een unieke bezoeker iemand die in die week niet op de site is geweest.
 • Een terugkerende bezoeker is iemand die binnen de tijdsperiode die jij bekijkt al eerder op de site is geweest.

Het ingewikkelde van de berekening van een bezoeker is dat deze dus afhangt van de tijdsperiode die je aan het bekijken bent. Kijk je naar 1 dag, dan kijkt Matomo dus alleen of de bezoeker op die dag al eerder is geweest. Het aantal unieke bezoekers zal dus hoger liggen als je op 1 dag kijkt, dan wanneer je naar 1 maand kijkt.

Bezoekt iemand bijvoorbeeld 3 x op een dag de site, dan geldt dat als 1 unieke bezoeker, en als 1 terugkerende bezoeker.

Het vaststellen van een bezoek en een bezoeker doet Matomo vooral met cookies. Matomo weet dus niet of het echt dezelfde 'bezoeker' is, maar alleen of hetzelfde cookie wordt gebruikt.

Als je bijvoorbeeld de site eerst via je desktop bezoekt en daarna mobiel, ziet Matomo dit als 2 bezoekers. Idem als je eerst met Firefox en daarna met Chrome de site bekijkt.

Wanneer 2 mensen op dezelfde computer en dezelfde browser de site bezoeken, ziet Matomo dit weer als 1 bezoeker. Ergo, kijk altijd globaal naar de cijfers en vooral naar trends, als absolute cijfers zijn ze niet betrouwbaar.

4.3 Bezoekerslogboek

In het bezoekerslogboek zie je alle gegevens van een bezoeker. Dit is een erg leuke functie van Matomo. Je kunt bijvoorbeeld direct zien welke pagina's de bezoeker heeft bekeken.

Bezoekerslogboek

Zo kunnen we zien dat deze gebruiker in Oranjestad op Aruba zit en als besturingssysteem Ubuntu heeft en een artikel bekijkt over het gebruik van open source bij gemeenten. En nog meer dingen. Leuk toch?

4.4 Realtime en realtime kaart

Hiermee zie je wie er op dit moment of kort geleden op jouw site zijn en vanaf welke locatie ze surfen.

Bezoek in real-time

4.5 Locaties (landen, provincies, steden)

Locatiebepaling in Matomo

Matomo stelt de locatie van de bezoekers vast op basis van de taal van de browser. Dit is erg onnauwkeurig, want bijvoorbeeld in Nederland zijn er veel Nederlanders die browsen met een browser met als landkenmerk de Verenigde Staten.

Betere locatiebepaling kun je krijgen door Geolocation te installeren. Op die manier kun je ook zien uit welke provincies en steden de bezoekers komen. De betrouwbaarheid van de locatie daarvan is ongeveer 99% voor de landen en 95% voor de provincies.

 1. Ga naar Administratie ▸ Instellingen ▸ Geolocatie.
 2. Kies voor de optie GeoIP Legacy. Die kun je gewoon installeren, zonder dat je bijvoorbeeld iets op de server hoeft aan te passen.
GeoIP Legacy: geeft locatiegegevens op niveau van plaats/stad

Geolocatie en privacy

Deze plug-ins voor geolocatie gebruiken het volledige IP-adres, ook als je het IP-adres hebt geanonimiseerd. Het IP-adres zelf wordt vervolgens geanonimiseerd opgeslagen. Voor de AVG geldt het gebruik van het IP-adres op deze manier nog steeds als persoonsgegeven.

Uitschakelen IP-adres voor geolocatie:

 1. Ga naar Administratie ▸ Privacy ▸ Data anonimiseren.
 2. Vink aan Anonimiseer IP-adressen van bezoekers.
 3. Selecteer "Ja" bij Gebruik de geanonimiseerde IP-adressen ook bij het verrijken van bezoeken.

4.6 Apparaten

Dit menu-onderdeel geeft allerlei technische informatie over de apparatuur waarmee de website is bekeken. Denk hierbij aan:

 • Apparaattype, bijvoorbeeld desktop, smartphone of tablet
 • Merk: bijvoorbeeld Apple, Nokia of Samsung
 • Schermresoluties

4.7 Software

Deze pagina geeft informatie over de software van de bezoekers:

 • Besturingssysteem: Windows 7, Apple OS of Ubuntu (Linux)
 • Browser: bijvoorbeeld Chrome, Firefox, Internet Explorer

Bij de browsers kun je ook nog kijken naar welke browserversie. Onder de tabel kun je daarvoor klikken op Gerelateerd rapport: browser versie.

Deze informatie zul je niet dagelijks willen bekijken, maar periodiek is het zeker interessant.

4.8 Tijden

Hier kun je zien hoe het bezoek over het verloop van de dag is.

Je ziet de tijden van het bezoek in 2 grafieken, gebaseerd op:

 • de lokale tijd: de tijdzone van de bezoeker
 • de servertijd: de tijdzone van de webserver
Bezoeken per tijd van de bezoeker en per servertijd

Is jouw site bijvoorbeeld om 9 uur al druk bezocht en komt jouw bezoek uit dezelfde tijdzone, dan kan je kiezen om jouw nieuwsbrief altijd 's ochtends vroeg te versturen.

Als beide grafieken grotendeels overeenkomen, dan komen jouw bezoekers grotendeels uit dezelfde tijdzone als de server. Is de grafiek 1 of meerdere uren verschoven, dan komen de bezoekers uit een andere tijdzone. Dat kan gebeuren als jouw server bijvoorbeeld in Groot-Britannië staat en de bezoekers uit Nederland. Pas dan bij de instellingen de standaardtijdzone aan bij Administratie ▸ Websites ▸ Instellingen.

Komen de grafieken helemaal niet overeen, dan heb jij bezoek uit veel verschillende tijdzones.

4.9 Gebruikers (gebruikers-ID)

Ingelogde gebruikers

Als bezoekers inloggen, krijgen ze een gebruikers-ID. Daarmee kan Matomo al het bezoek meten van een gebruiker, ongeacht welk apparaat of browser hij gebruikt. Dus al het bezoek van iemand - op zijn werk, thuis, op de mobiele telefoon en in de app - wordt allemaal aan dezelfde persoon gekoppeld.

Dit gebruikers-ID (user ID) is bijvoorbeeld een gebruikersnaam, een e-mailadres of een code. Het ID moet dan voor deze gebruiker wel gelijk zijn op elke plek waar hij/zij inlogt.

Wil je vervolgens deze gebruikers ook groeperen naar bijvoorbeeld afdeling of locatie, dan kun je dit doen met aangepaste variabelen (zie volgende paragraaf).

Met deze functie koppel je ook het bezoek vóór het inloggen en na het inloggen aan dezelfde gebruiker.

Privacy

Met deze functie krijg je privacy-gevoelige informatie, bijvoorbeeld je ziet de namen van de medewerkers en welke pagina’s zij precies hebben bekeken. Stel dat zij uitgebreid bij een interne vacature hebben gekeken of bij de interne klokkenluidersregeling. Het is dus gevoeliger dan alleen een IP-adres van iemand, want dat kost meer moeite om te herleiden naar de persoon.

Matomo biedt de mogelijkheid om dit te anonimiseren via Administratie ▸ Privacy ▸ Data anonimiseren ▸ Gebruikers-ID vervangen door een pseudoniem.

Meer hierover vind je op matomo.org/docs/user-id/.

4.10 Aangepaste variabelen (custom variables)

Hiermee kun je specifieke gegevens van pagina's en bezoekers vastleggen in Matomo. Enkele voorbeelden:

 • Je hebt een site waar verschillende mensen een blog bijhouden. Je wilt weten hoe populair elke blogger is. Dat kan je dan doen door via een custom variable vast te leggen welke auteur bij welk artikel hoort.
 • De content op je website is ingedeeld in categorieën, maar die categorieën zijn niet zichtbaar in de webadressen.
 • Je wilt ingelogde gebruikers groeperen in afdelingen en/of locaties.

Als je de custom variable hebt ingevoerd, dan vind je de data in Matomo terug bij Bezoekers ▸ Aangepaste variabelen.

Nog een voorbeeld van het gebruik van custom variables is het maken van een trechterweergave (funnel). Zo'n weergave is handig als je werkt met formulieren die uit meerdere stappen bestaan en waarbij je deze stappen zichtbaar wilt maken in je statistieken.

Bij een formulier dat uit meerdere stappen bestaat, zijn deze stappen meestal niet terug te zien in de url. En dus zijn de stappen ook niet automatisch zichtbaar in Matomo. Met custom variables kun je dit wel zichtbaar maken. Aan elke stap in het proces voer je een extra regel toe met daarin de gegevens van de variabele en de stap in het proces.

Custom variables lijken wel een beetje op gebeurtenissen (events). Het verschil is dat events vooral handig zijn voor acties zonder dat de pagina herladen wordt, bijvoorbeeld klikken op links of scrolldiepte.

Opmerking: Matomo heeft ook een eigen Tag Manager. Daarmee kun je eenvoudig deze custom variables toevoegen.
top

Wat vind je van dit hoofdstuk?

Feedback

Contact

Vul dit in als je wil dat we contact met je opnemen.