14. Taal en andere vormen van betekenisvol opmaken

Naast headings zijn er veel andere vormen van semantiek of betekenisvol opmaken in een webtekst. Met deze semantiek is de betekenis van de tekst duidelijk voor iedereen en voor zoekmachines. En dat begint met het aangeven van de taal.

Omslag van ''

14.1 Taal van de pagina

Voor zoekmachines en gebruikers van screenreaders is het belangrijk dat duidelijk is in welke taal de pagina is. Daarvoor wordt het zogenaamde lang-attribuut gebruikt voor het html-element. Dat ziet er in de html zo uit:

<html lang="nl">

Meestal hoef je daar niets voor te doen, dat is al gecodeerd in de templates van je website.

Heb je een site met meerdere talen, dan heb je vaak in het CMS de mogelijkheid om de taal van de pagina aan te geven.

14.2 Stukje tekst in andere taal

Staat op je pagina een stukje tekst in een andere taal, dan moet je dit aangeven via een 'taalwissel'. Screenreaders lezen dit stukje dan voor in de juiste taal, met de juiste uitspraak. En ook Google kan de tekst dan goed indexeren.

Een voorbeeld: je pagina is in het Nederlands en je maakt de volgende literatuurverwijzing in het Engels:

Een goed artikel over dit onderwerp is 'Selling conscience short: a response on Schuklenk and Smalling on conscientious objections from medical professionals'.

Hier geef je dus bij het laatste deel aan dat deze tekst Engels is. Sommige cms'en bieden die mogelijkheid. Heb je die mogelijkheid niet, dan moet je even de html van de pagina induiken om dit goed te zetten.

De taal van zo'n tekstfragment geef je aan met hetzelfde lang-attribuut voor pagina's. Begin het tekstfragment met een <span>-tag en daarin het lang-attribuut, bijvoorbeeld 'fr' voor Frans of 'en' voor Engels. Sluit het fragment af met een </span>. Waarschijnlijk makkelijker om het even te zien: <p>Een goed artikel over dit onderwerp is <span lang="en">'Selling conscience short: a response on Schuklenk and Smalling on conscientious objections from medical professionals'</span>.</p>

Je hoeft dit niet met elk Engels woord te doen. Screenreaders wisselen vaak per taal van stem. Als deze taalwisseling bij een los woord gebeurt, klinkt dit heel onrustig. De grens voor een taalwissel is meer dan 2 woorden in een andere taal.

Een taalwisseling is niet nodig bij deze tekstfragmenten:

  • Een intern seminar, een keynote voor klanten of een brainstorm met het managementteam.
  • Brainstorm- en brownpapersessies met zorgverleners

Bij deze teksten is een taalwissel wel nodig:

  • Donation after circulatory death (DCD)-procedure
  • Iedere werkdag presenteert Jörgen Raymann het programma Ask Me Anything.

14.3 Blockquote

Behalve de gewone opmaakprofielen zijn er ook een aantal bijzondere, die weinig voorkomen. De belangrijkste is de blockquote, waarmee je een citaat aangeeft:

Voorbeeld van een blockquote (citaat)

De blockquote gebruik je alleen bij een los geplaatst citaat. Bij een citaat dat is opgenomen in een lopende zin kun je dus geen blockquote gebruiken:

'De toekomst is aan de elektrische auto, niet aan auto's die op fossiele brandstof rijden', aldus Elon Musk in zijn talk bij Top Gear.

14.4 Microdata met rich snippets

Met microdata maak je de betekenis duidelijk van stukjes content op je pagina, bijvoorbeeld een datum, een prijs, een waardering of een locatie. Ze zijn bedoeld voor zoekmachines. Die kunnen daarmee de betekenis (semantiek) van jouw content beter begrijpen.

Google maakt hiervoor gebruik van rich snippets en het protocol schema.org. Hierin staan de afspraken welke tags je gebruikt. Wil je de startdatum van een training geven, dan gebruik je 'startDate' om de datum en tijd in een voorgeschreven formaat aan te geven. De volledige tekst is dan:

8 maart 2016<meta itemprop="startDate" content="2016-03-08T10:00">

Deze microdata staat dus direct bij de content die het betekenis geeft.

Het gebruik van microdata heeft 2 voordelen:

  • Betere indexatie door zoekmachines
  • Betere zichtbaarheid van jouw pagina's in zoekmachines

Hieronder een voorbeeld waarbij je het effect van microdata in de zoekresultaten van Google ziet. Behalve de titel en snippet toont Google hier ook de data van de training en de locatie.

Zoekresultaat met microdata

Wat vind je van dit hoofdstuk?

Naar boven